Historiens Berså
En smått historisk livepodd med Johan Norberg & Pär Nordfors
Tillhör du dem som tror att Marie-Antoniette tyckte att de fattiga skulle äta kakor och att Mussolini fick tågen att gå i tid? Nyfiken på hur kaffet skapade upplysningstiden och eftermiddagen då Churchill räddade världen? Tänker du att den spanska inkvisitionen bara är en Monty Python-sketch och att Napoleon mest är en bakelse? Blandar du ihop trettioåriga kriget med hundraårskriget? Du kanske till och med tror att hundraårskriget varade i hundra år? Handen på hjärtat, du vet inte ens vilka de stridande parterna var, eller hur? Nu slår sig författaren Johan Norberg och vardagsbetraktaren Pär Nordfors samman för att täppa till dina kunskapsluckor i historia med en pedagogisk och humoristisk podcast, inspelad inför livepublik. Den 25 februari och 16 mars 2016 gör de om Maximteatern i Stockholm till ett inrökt sekelskiftesbibliotek där fyra avsnitt av podden spelas in per kväll. Det är här historien äntligen blir begriplig och myterna du fallit för spräcks.
Två unika kvällar, med kunskap, lärdom och lustighet, och de bästa och de näst bästa historierna ur mänsklighetens historia. På upptäcktsfärd i bersån, med glimten i ögat och syltlöken i martinin.
Johan Norberg är idéhistoriker och internationellt publicerad författare som bland annat har belönats med den tyska Hayekstiftelsens guldmedalj, som väger 50 gram mer än Nobelpriset.
Pär Nordfors är en obunden social jurist och urban satiriker. Han har tagit Silvergrodan och Baddaren som tillsammans med en 190 grams burgare väger nästan lika mycket som Hayekstiftelsens guldmedalj.
25 februari 19.30 Maximteatern
Hur kaffet räddade västvärlden
Den märkliga historien om hur kaffet inte bara räddade måndagsmorgnarna, utan hur kaffet och kaffehusen i 1600-talets Europa gav energi till upplysningen och den vetenskapliga revolutionen. Påtår?
Regentlängden
Hur var det nu med den förgiftade ärtsoppan, sängkammarregementet, namnstämpeln och knappen i huvudet – sanning eller vandringssägen? En snabb repetition av alla svenska regenter. Det kan du behöva.
Lukt och tandstatus förr
Hur luktade man egentligen förr i tiden och vad gjorde man innan vi hade modern tandvård? Och på vilket sätt har tandvärk påverkat historiens stora slag och omvälvningar, t ex en spricka i 3.3 ocklusalt?
1066 – mer än en portkod
Tänker du på hur du ska använda dina fingrar där du står och huttrar utanför dörren? Nej, du tänker på slaget vid Azincourt eftersom det gjorts bättre filmer om den. Detta är året då Vilhelm Erövraren vid Hastings tog över England och förändrade historien.
16 mars 19.30 Maximteatern
Vattentoalettens och toapapprets historia
Om den långa, snåriga och bitvis motbjudande vägen till den moderna toaletten och hur vi gjorde innan när vi behövde gå. Och varför det fortfarande känns lite pinsamt att köpa toapapper i butiken.
Absintens uppgång och fall
Varför bohemerna och konstnärerna älskade den gröna drycken, och varför vinmakarna, nationalisterna och nykteristerna hatade den. Och svaret på den verkliga frågan: Blev man galen av den?
Varför finns Nederländerna?
Den osannolika historien om hur en liten spansk provins utan mark och naturresurser bröt sig loss och blev ett av världens rikaste länder och största kolonialmakter.
Helvetets historia
Vi har inte alltid haft ett liv efter detta. Den diaboliska historien om evigheten efter döden i olika kulturer, ondska